Materialevalg

I forbindelse med udarbejdelse af kontrakten med HusCompagniet, fastsættes byggetegninger mm. og der afsættes en række budgettal. Det efterfølgende arbejde består i at foretage de mange detaljerede materialevalg, såsom køkken og gulve. I nedenstående beskrives de materialevalg vi har truffet hos hhv. HusCompagniet (gulve, vinduer, klnker, tag, mursten mv.), HTH (køkken, bryggers, badeværelser og evt. klædeskabe) og Uggerly (el, VVS og hårde hvidevarer).

Materialevalg hos HusCompagniet

De første mange materialevalg vi skulle træffe var udelukkende med HusCompagniet. I forbindelse med disse valg fik vi meget god vejledning af vores sælger.

Vi valgte i første omgang bræddeparket istedet for almindelige parket og gulvtæpperne på værelserne.

Dernæst valgte vi klinker til køkken, bryggers og entre. Her fokuserede vi meget på, at de skulle være slidstærke og så vedligeholdelsesfrie som muligt. De er valgt i størrelsen 30x60.


I forbindelse med valg af klinker til vores to badeværelser, lod vi os i høj grad inspirere af det, vi havde set i et af HusCompagniets prøvehuse i Allerød. Modsat de nedenstående billeder, valgte vi de lysegrå i 30x60 på gulvet, og de næsten sorte klinker i 10x60 (vandret lagt) til inde i brusenicherne. På det ene badeværelse har vi valgt at opsætte et indbygget spejl, som vil blive nærmest indrammet i de sorte vandrette klinker.



Til badeværelset valgte vi at vinduerne fik ornamentglas i klar glas C, som ses nedenfor. Der var en anden løsning, som vi bedre kunne lide, men vi mente ikke at den var 1.500 kr. værd.

Vi valgte desuden at opgradere alle indvendige døre til massive (swedoor advanceline stable GW hvid "M9"). Disse døre er mere lydtætte og man kan tydeligt mærke kvalitetsforskellen. Døren fra entreen til gangen blev desuden udført som en fransk dør med et helt glasparti. Vi har valgt, at huset ikke skal have sprosser :-). Desuden valgte vi aluskinner ved døre og overgange fra fliser til trægulv.

Af vinduer valgte vi Rationel Auraplus Træ/Alu vinduer uden sprosser i hele huset. Indvendig er vinduerne hvide "Ral 9010", mens vi har valgt at de skal være sorte udvendigt, granitfarve Noir 2100 Sable. For at få entredøren til at passe bedst muligt til farven på vinduerne udvendigt, valgte vi en sort glat pladedør med vinduessideparti. Nedenstående ses et eksempel på en terrassedør. Vi har valgt at alle terrassedør får indbygget lås med nøgle, hvilket ikke er standard. Desuden har vi sat et billede ind af hvordan vores entredør nogenlunde kommer til at se ud.

 

Alle vinduer udføres som to vinduespartier, hvor det store vinduesparti er fast mens det lille vinduesparti er oplukkeligt. Både vinduer og terrassedøre kan sættes i hak, således at det kan holdes åbne på klem uden at svinge op.

Af udvendige materialer valgte vi følgende:

Taget får en hældning på 25 grader med opmurede gavle afsluttet med vindskedetagsten. Der opsættes arkitekt tagrender og der kommer ikke tagudhæng. Vores valg af tagsten faldt på nedenstående sort-skifer, IBF Dobbelt-S "Sort". Det var et oplagt valg for os, idet vi også havde valgt at vores vinduesrammer skulle være sorte udvendige. I samme ombæring valgte vi sålbænke i skifer. Vi fik oplyst, at de er mere vedligeholdelsesfrie end deres standard løsning, da man i høj grad undgår render under vinduerne fra vand, der er løbet ned ad husmuren.


Vi valgte desuden at ofre ca. 7.000 kr. på at opgradere fra standard facadestenen til moskus B434, som der er vist et billede af nedenfor. Standard facadestenen er et par forskellige varianter af røde eller lyse gule mursten, som vi ikke syntes specielt godt om. Vi tror, at moskus-stenen vil give huset et flot spil, og at de vil gå godt i spænd med de sorte rammer fra vinuer og døre og sorte tag.

Tidligt i forløbet talte vi om, at vi begge godt kunne lide vandskurede facader eller helt hvide mursten, men det var nogle meget dyre løsninger.

Her kommer en beskrivelse af:

Materialevalg af skabselementer hos HTH

Køkken

I forbindelse med valg af køkken besøgte vi af flere omgange HTH for at få inspiration. Her kiggede vi på diverse låge løsninger, vaske og specielt bordplader. Samtidig skitserede vi på livet løs derhjemme. Udgangspunktet var hele tiden et åbent køkken. Vi kom hurtigt frem til, at vasken skulle placeres ud mod stuen, så vi først og fremmest undgik en hængende emhætte midt i rummet. Desuden mente vi, at det var ville være rart at være en del af samtalen i stuen i forbindelse med arbejdet omkring vasken, såsom oprydning. Vi var også fra starten fast besluttet på, at alle hårde hvidevarer skulle være integreret. Det var også fra starten et ønske, at de høje elementer skulle syne indbygget i væggen, og hvis det var muligt at vælge en alternativ farve til hvid, ville det klart give køkkenet mere personlighed. Samtidig skulle alle elementer indvendigt i køkkenet være skuffer og på ydre siden skabe.

Konceptet vi besluttede os for, var en serie der netop var kommet på markedet. Det hed VH7. Det, vi faldt for ved VH7, var den grebsfrie løsning og det stramme design uden en masse detaljer. Ved at vælge dette design, var valgmulighederne omkring bordplade, vask og kogesektion meget begrænset. Samtidig skal man være opmærksom på at den form for greb, kræver ekstra plads til skabene i bredden.

Alle skuffer har selvfølgelig soft luk og luksus skuffer, hvilket betyder at de lukker blødt og kan trækkes helt ud.

Vi havde en rigtig positiv oplevelse i forbindelse med vores materialevalgsdag hos HTH. Dette skyldes selvfølgelig at betjeningen var virkelig god, men vigtigst af alt, at vi var meget godt forberedt, og at vi havde afstemt forventninger internt.

Et minus ved forløbet var, at de par gange vi var forbi HTH inden vores materialevalgsdag, oplevede vi klart en bedre betjening, når ekspedienterne ikke vidste, vi var i gang med at bygge nyt. Det skyldes nok, at de jo allerede havde os som kunde, og/eller at de så vidste at vi ikke ville foretage vores indkøb i deres butik.


Ovenfor ses en farvetegning fra HTH, der viser vores fremtidige køkken. Det ser superfedt ud. Det var muligt at lave denne integrerede væg med to køleskabe, et træk ud skab og en hævet ovn. Over oven er et skab med plads og stikkontakt til at sætte en microovn ind (mulighed for på sigt at udskifte skabet med en micro-kombi ovn). Under ovnen er der et skab med skuffe til bageplader. For at få indhakket til at passe perfekt med elementerne, blev vores væg i køkkenet også flyttet en anelse. Det er jo sådan noget der er muligt, når huset endnu ikke er bygget :-) Vi har valgt at hele denne del af køkkenet bliver ler/gråfarvet.

På den højre side af køkken er kogeblusset blevet placeret, 90 cm bredt og der er opsat en skrå emhættet, så høje mennesker ikke knalder hovedet ind i emhætten. Emhætten placeres mellem de to vinduer i køkkenet. En af de øverste skuffer får en indbygget fordelingsskuffe til krydderier og en anden til grydeskeer mm.

Ud mod stuen får vi en bordplade, der er 90 cm bred. Det betyder, at der på den indvendige side af køkkenet er skabe/skuffer i en dybde af 60 cm, og på den udvendige side er der skabe, som er 30 cm dybe. Indvendigt får vi i en af de øverste skuffer indsat en bestikskuffe. Udvendigt etableres der kun skabe i den højre del, idet vi så en mulighed for at få en bardisk med plads til 2 stole. Skabet helt ude til højre er dybere for at udnytte hjørnet bedst muligt. Håndvasken er sort, Franke SID610, grafit i helt standardstørrelse. Desuden udstyres håndvasken med en cooker.

Bordpladen er en hvid laminat bordplade fra KUMA. Dette er en helt ny type laminat plade, hvor man ikke kan se overgangen imellem de forskellige lag i bordpladen.

Bad 1

Vi besluttede at der skulle være element design (VH7) på begge badeværelser som i køkkenet. Det var vigtigt i dette badeværelse havde skabsplads til 3 børn og at bordplade fyldte hele bredden mellem væg og bruseniche. Bordpladen som høre til VH7 konceptet betyder, at vi får en integreret vask. Vi ville gerne have lidt farve ind i rummet og derfor valgte vi gule elementer. Farven er en smule mere afdæmpet end på billedet, men det skal nok peppe rummet lidt op. ;-)




Vi har desuden valgt at få en stikkontakt inde i skabet og på væggen ved døren. Desuden har valgt at få et stik i 2,2 meters højde, så vi kan få musik i rummet.

Bad 2

Bad 2 er forældre badeværelset og her skulle der også være lidt farver. Specielt for dette badeværelse er, at afløb og vand til vasken er muret ind i væggen. Dette er ikke normalt, men det var HTH, som kom med den gode idet. Hermed undgås en sokkel under håndvasken. Dette var kun muligt, fordi det var ud mod en ydremur.



Vi har desuden her valgt en bruseniche med to brusehoveder og to afløb. Det kostede lidt ekstra.

Vi har desuden også her valgt at få en stikkontakt inde i skabet ved døren og et på væggen ved siden af vasken. Endvidere har vi valgt at få et stik i 2,2 meters højde, så vi kan få musik i rummet.

Bryggers

Vi startede ud med at vælge samme design i bryggerset, VH7, som for køkkenet og badeværelser. Da vores HTH budget viste sig at skride, ændrede vi designet i bryggerset til HTHs billigste design, MONO med greb.

Vi har valgt at hæve både vaskemaskine og tørretumler ca. 40 cm over soklen, ca. 60 cm i alt, hvilket giver en bedre arbejdshøjde. Samtidig giver det et udseendes mæssigt bedre sammenhæng med de resterende skabe og skuffer i rummet. I det vi ønskede at hæve disse hårde hvidevare blev vi nødsaget til at flytte elementer over på den modsatte side for ikke at blokere for vinduet. Da håndvasken er placeret foran vinduet nu, blev det nødvendigt med afløb på begge sider af bryggerset, en mindre ekstra udgift.

Materialevalg af el, VVS og hårde hvidevarer hos Uggerly 


El installationer

I kontrakten med Huscompagniet var der afsat et fast beløb til el-installationer. Vi valgte at fordoble dette beløb, da dette beløb kun dækker minimum af el-installationer, der er krav til i et rum. Vi valgte også at hæve beløbet, fordi vi både ville have ekstra spots, og fordi de skulle være i LED. 

Ca. en måned før byggeriet skulle gå i gang, fremsendte HusCompagniets el-leverandør et udkast til en el-plan for vores hus. Den fremsendte tegning gennemgik vi i detaljer, rum for rum. Vi flyttede stik og ændrede mange af steder til dobbeltstik, flyttede loftudtræk, indtegnede ekstra spots både udvendig og indvendig mv. Vi medbragte vores notater til mødet med Uggerly. Her diskuterede vi rettelserne samt vores behov. Efter en uges tid fremsendte Uggerly en revideret version, som lige skulle justeres til. Samtidig havde vi vendt el-planen med flere forskellige, som gav os gode ideer til ændringer.

Vores endelige el-plan ses nedenfor. Vi har valgt, at der fire steder i stuen, hvor vi på sigt gerne vil have højtalere op, er tomrør i 2,2 meters højde, så der kan trækkes ledninger op til højtaleren. Disse tomrør bliver samlet et fælles sted på loftet, hvor der ikke er skrålofter, så man lettere kan komme til tomrørene. Der er desuden sat stikkontakter op i bryggerset og på de badeværelser i 2,2 meters højde, så der også kan sættes en højtaler op.

Vi har valgt at få TV og internetstik to steder i huset. Resten vil blive forsynet med trådløst internet. Ved TV-stikket i indhakket i stuen har vi valgt, at TV-stikket kommer ud i gulvhøjde, men derfra er der et indmuret trækrør fra gulvet og op til en højde på 1,2 meter, så kablerne kan trækkes direkte ind i fjernsynet. Derved undgår vi de grimme kabler.

Vi har valgt dobbelte stikkontakter de fleste steder i huset, og vi har specielt sat mange stikkontakter i køkkenet. Her er der bl.a. to stik under bardisken.

På de to badeværelser har vi valgt at få stikkontakter inde i skabet, så man f.eks. kan oplade sin eltandbørste derinde. Desuden har vi på de to badeværelser sat et stikudtræk med blænd låg på i 30 cm højde, så man på sigt kan opsætte en håndklædevarmer.

Alle spots både inde og ude er LED. Dette er gjort både ud fra et energiperspektiv men bestemt også pga. holdbarheden.

Vi har valgt at opsætte 2 sensorer til at tænde de udvendige lys ved indkørslen og langs huset op til hoveddøren. De udvendige lamper kan både lyse op og ned, hvilket giver et smukt lys på muren. Vi valgte en billegere lampe end standard, men opgraderede med LED. Her link til post, hvor man kan se lamperne. Lamperne er en udendørslampe fra mærke SITRA WALL UP-DOWN Væglampe antrasit med 6 LED pære.

I el-planen har vi også forberedt til at kunne etablere et kontor i stuen. Det vil sige, at vi har sikret os, at stikkontakter mm., ikke er placeret uhensigtsmæssigt ift. at skulle opsætte ekstra vægge.

Vi har etableret trækrør igennem soklen i husets syd-østlige hjørne, så der let kan trækkes el ud til et skur. Det samme har vi gjort i stuen, i husets syd-vestlige hjørne for evt. at kunne etablere belysning i haven på sigt. Disse trækrør er blevet udført ifm. etableringen af soklen og fundamentet, så de ikke blot udføres ved at bore hul igennem muren.



Link pdf i fuld opløsninge: [HER]

VVS

Hos Uggerly skulle vi også vælge VVS, dvs. armaturer, brusehoveder, håndvaske, afløb og toiletter. Af armaturer og brusehoveder gik vi udelukkende efter standarderne, så det ikke var noget vi skulle bruge ekstra penge på. Vi valgte dog en cooker til køkkenet. Desuden var standard-løsningerne pæne. Vi valgte en standard håndvask til bryggerset, men ellers leveres de resterende tre håndvaske af HTH. Vi har valgt at begge toiletter skal være ophængte. I de to brusenicher har vi valgt at opgradere afløbene til skråafløb, da det umiddelbart passer bedre til vores store fliser.

Hårde hvidevarer

I forbindelse med valg at de hårde hvidevarer har vi prioriteret, at de skulle være lydsvage og energivenlige. Desuden har vi valgt en skrå emhætte, så høje mennesker ikke knalder hovedet ind i den. Vi har også valgt en kogeplade på 90 cm.

Fravalg af materialer

I forbindelse med udarbejdelsen af kontrakten med HusCompagniet, var der en del ting vi blev nødt til at fravælge primært af økonomiske årsager, men også fordi vi overevejede nødvendige grundigt. Var der overhoved et behov og/eller var det muligt at tilkøbe det på et senere tidspunkt. Nedenstående punkter er de ting vi overvejede mest:
  • håndklædevarmerer
    • vi har forberedt et stikudtræk med blænd låg på hvert badeværelse, hvsi vi på sigt ønsker at opsætte håndklædevarmere
  • lystuneller
    • vi vil på sigt gerne installere to lystunneler i vores lange gang, men vi har ikke pengene til det på nuværende tidspunkt
  • lydlofter i stuen
    • vi overvejede kraftigt, om der i stuen skulle opsættes lydlofter, men vi har kun et lille areal med klinker og folk vi har talt med mener ikke det vil blive et problem, som ikke kan løses med gardiner, tæpper og planter ellers er det muligt at eftermontere. Desuden var det dyrt og ikke særlig pænt.
  • klædeskabe til omklædningsrum gennem HTH
    • vi fravlagte at købe HTHs dyre klædeskabsløsning både af økonomiske årsager, men også fordi vi på den måde ikke ville få gulv under skabene
  • vinkøleskab
    • vi vil på sigt gerne have et vinkøleskabe, og vi har lavet et ekstra stik i viktualierummet, så det er muligt at installere et vinkøleskab, men det er fravalgt pga. økonomi
  • dræn
    • vi mener ikke det er nødvendigt men dræn omkring huset, desuden separerer vi regvandet fra, så vi kan ikke bare lede vandet til kloakken
  • glaskeramiskeplader
    • vi overvejede at få glaskeramiske kogeplader fordi vi har kobbergryder, men med den køkkenplade vi har valgt er det kun muligt at få induktion
  • elgardiner til overlys vinduer
    • vi havde i første omgang afsat penge til el-gardiner til ovenlys vinduerne i køkkenet, men vi tror ikke behovet vil være stort og desuden kan de let eftermonteres
  • micro-kombiovn
    • vi har lavet et skab med stik i over vores ovn i køkkenet, hvor vi til at starte med sætter en microovn ind. Det vil dog være muligt på sigt at udskifte skabet til en micro-kombiovn, som ikke kommer til at køre på samme sikring som ovnen. 

11 kommentarer:

  1. Hvordan kan i have Fravalgt vinkøleskab???

    SvarSlet
  2. Der er lavet et stik til det. Så det er bare et spørgsmål om tid.

    SvarSlet
  3. Jeg har aldrig forstået håndklædevarmere... props for at vælge dén fra!

    SvarSlet
  4. Med gulvvarme i hele huset, ejer vi ikke en radiator, så vi tænkte at det ville være rart at kunne hænge våde vanter til tørre...

    SvarSlet
  5. Hej super fed blog, men alle jeres overvejelser :-) I kunne dog godt have startet en smule før, så jeg kunne have haft gavn af bloggen... Vi er nemlig også igang med at bygge og der er et par af jeres overvejelser jeg gerne ville have haft overvejet....

    I kan følge vores på www.plougmattsson.dk

    Heldog lykke med byggeriet :-)

    SvarSlet
  6. Hej

    har haft stor glæde af din blog. Er selv i gang med at bygge og skal have lavet el-plan.....kan du sende jeres elplan i en højere opløsningen i den ovenfor. Den ser meget gennemtænkt ud og vil bruge den som inspiration.

    Mvh

    Peter

    SvarSlet
  7. Hej Peter
    Mange tak.
    Jeg har lavet en link til en pdf under elplanen i fuld opløsning. Håber i kan bruge den. Held og lykke.
    Mvh Andreas

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for det :-) Fik lige et par kontakter med i badeværelse mm til en Sonos S3 kan hænge i hjørnet (når der engang bliver råd til det). Ville gerne have haft indbygningshøjtalere i alle rum tilkoblet Sonos, men i budgettet var der kun plads til dem i køkkenalrum.

      Slet
  8. Så er materiale side opdateret med beskrivelse af udendørslamper.

    SvarSlet